Posted by: Jacob | 3. april 2010

B12

Det som nok gjorde, at jeg ikke hoppede direkte på veganervognen i sin tid var B12 problematikken.

Generelt er det sådan, at alle vitaminer og mineraler findes i planter, som ofte er de bedste kilder. Udover vitaminer og mineraler findes der endnu en gruppe af plantestoffer, hvor den mest kendte gruppe er antioxidanter.

Disse plantestoffer er dog ikke undersøgt lige så godt som vitaminer og mineraler, men meget tyder på at de spiller en essentiel rolle i at holde kroppen fri for sygdomme. Derfor er det en fordel at få dækket sit vitamin og mineral behov via planter, da man også får alle disse sunde stoffer med i købet, hvilket ikke er tilfældet ved kød som heller ikke indeholder fibre.  

B12 er dog en anden historie. Vitaminet laves af bakterier og findes kun i animalske produkter. Som vegetar, kan du få dækket dit behov med mælk og æg, men disse kilder er ikke særligt gode. Det kræver således en halv liter mælk dagligt, hvorimod kun 10 g kaviar er nødvendigt for at dække kroppens behov.

Det er derfor nødvendigt at tage en B12 vitaminpille, hvis man spiser vegansk mad. Det føles lidt mærkeligt, at man er nød til at tage en vitaminpille for ikke at blive syg og i sidste ende dø, og dette er nok det bedste argument mod en vegansk kost.

Dog er B12 dilemmaet ikke så enkelt igen. For der findes veganere rundt omkring i 3. verdens lande, som ikke tager B12 piller. Hvordan kan de overleve? Ja, sagen er den, at deres grøntsager ikke vaskes i store fabrikker. Der bruges også mere animalsk gødning, som indeholder store mængder B12. Vegetarforeningen beretter således på deres hjemmeside om iranske veganere, som ikke udvikler B12 mangel. http://vegetarforening.dk/omveg/detaljer/b12.htm

Iøvrigt indeholder menneskelig afføring også store mængder B12, men de B12 producerende bakterier findes i et område af tarmen, hvor kroppen ikke kan optage vitaminet. Den menneskelige tarmflora er dog langt fra studeret til ende. For nyligt var der en artikel i magasinet Dynamo (udgivet af DTU) om den menneskelig tarmflora. (http://www.dtu.dk/upload/dtu%20kommunikation/dynamo/dynamo_20/bakterier_sunde.pdf)

Man har førhen kun kendt til en brøkdel af de bakterier, som findes i tarmen, da man ikke kan opdyrke dem i laboratoriet. Dog er det nu muligt med ny teknologi at studere hele tarmfloraen. Og dette har bragt mange overraskelser.

Mens mennesket har 25 tusind gener, hvilket var langt mindre, end hvad man regnede med, før man sekvenserede det menneskelig genom, så har bakterierne i tarmen 3,4 millioner gener tilsammen! Forskerne har en hypotese om, at mennesket har udliciteret mange funktioner til bakterierne i vores tarm.

Det er således bakterierne som står for nedbrydning af en række stoffer, som vi ikke selv er i stand til. De er også i stand til at syntentisere essentielle aminosyrer. Det skønnes endvidere, at bakteriesammensætningen har betydning for udviklingen af overvægt og tarmsygdomme.

Det er kendt at bakteriesammensætningen i tarmen ændres, når man går fra en kødbaseret kost til en plantebaseret kost. Da forskningen indenfor den menneskelig tarmflora således er i sin vorden, er jeg overbevist om, at vi ikke læst sidste kapitel i historien om B12.

Min skepsis mod vegansk mad er således forsvundet, og jeg spiser nu en B12 pille. Det ville dog måske være en god idé, hvis man i fremtiden frembragte måder, hvorpå man kunne få B12 naturligt. Måske kunne man lave noget sojayoghurt, hvor B12 bakterien indgik i bakteriekulturen. Jeg har ingen anelse om, dette vil kunne lade sig gøre. 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: